November 29, 2011

KEMBALI BERBLOGGING

Posted by Lyla

Assalamulaikum…

Alhamdulillah... lama benar ana tak buka blog RuuhulHubbi.. senyi sepi ana dari ber blogger.. kali terakhir tahun lepas.  Banyak juga ana terima email dan pm dari mereka yang bertanya tentang blog ana. Bukanlah niat hendak menghilang diri, tapi blog terkena virus, ana sendiri tak dapat buka, malah dengan kesibukan kehidupan baharu sekarang, masa untuk update malah buka blog sendiri tersisih.
Alhamdulillah, hampir 8 bulan sudah ana bergelar isteri kepada Muhammad Sidek Ilyas… J Terasa cepatnya masa berlalu, sekalipun terkenang kembali masa lalu, kehidupan kini banyak berbeza dan begitu berbeda.  Ramai yang bertanya tentang update skrg. Lagi2 sejak berkahwin ana berpindah ke Shah Alam mengikut suami. Alhamdulillah, ana skrg melanjutkan pengajian dlm Elektronik Perubatan, tinggal 1 semester lagi.  Belajar di tempat baru, ya for sure pengalaman baru, kawan2 baru.. dan masa itu juga kita boleh pilih hendak menjadi seorang yang bagaimana, ana memilih untuk menjadi orang yang lebih senyap di tempat baru. Tapi tidak dapat elak dari sifat agak tegas dan agak garang. Mungkin itulah didikan Mak Bapa yang sentiasa tegas dengan anak-anaknya. Itulah sifat yang masih mengalir dalam darah Isteri muda ni..

Sekian lama disini, ana mendapat ramai kawan baru.. ramai sangat. Dari pelbagai pelosok semenanjung. Belajar  pelbagai budaya melayu yang banyak ana tak tahu. Dari makanan dan macam-macam lagi.  Tak dapat ana lupakan pengalaman pertama mengikuti orentasi memakai niqab di IPTA . Insya`Allah kisahnya ana kongsikan kelak. 

Beralamat  Shah Alam sudah kini dalam iC.. tapi seriously ana sangat2 rindukan  Sabah.  Hanya doa dan khabar ana utuskan buat keluarga dan sahabat disana. Meniti kehidupan yang serba serbi ujian kini banyak membuatkan ana menghargai masa lalu, apa-apa jua yang pernah hadir, Insya`Allah  dengannya akan lebih bijak merancang masa hadapan.

Bahagia disamping suami, itulah ana ungkapkan sekarang… Letih menjawab pertanyaan, belum ada rezeki bertiga. Alllah lebih tahu masa yang sesuai bila mungkin kami memiliki peluang  itu. Mungkin jua masih banyak yang tidak lengkap kami sediakan buat yang akan datang. Banyak perkara baru tentang hidup ini ana belajar, tentang manusia , tentang hidup dan banyak lagi akan datang. Apapun yang datang menyinggah persediaan perlu ada J . Walaupun kesendirian disini, hanya suamilah disisi yang sentiasa menjadi penguat dan penyokong… Dengan kekuatan yang Allah berikan insya`Allah sentiasa mengiringi langkah ana di kejauhan ini. Indahnya bersuami , itulah yang ana mampu katakana… terima kasih ya Allah dengan apa yang ana miliki sekarang, masih kurang apa yang ana persembahkan, namun rahmat Allah sentiasa mencurah indahnya.

Banyak nya tiada putus andai mahu diceritakan, seperti berjumpa kembali kawan lama , pelbagai kisah untuk diceritakan. Bukan pada dunia, tapi pada hati yang ingin menerima. Menjeritnya perasaan seseorang insan terbaiklah jika diluahkan pada penciptanya. Insya`Allah…

0 comments:

Post a Comment

syukran jazilan.. =) komen anda amat dihargai

Sahabat...

.......

 

Cahaya Malam Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos