January 21, 2014

Niqabis dan fesyen...

Posted by Lyla

Assalamualaikum wbt...

Sudah lama tidak menulis sedikit perkongsian di dalam blog ini, inShaaAllah semoga penulisan ini membawa manfaat.
Dewasa ini, untuk melihat muslimah berniqab sangat mudah sekali, dimana-dimana sahaja bisa kelihatan, terutamanya dalam majlis-majlis ilmu, Alhamdulillah semakin ramai yang sedar akan indahnya niqab ini. Seorang perempuan tidak lari dari ingin cantik, dan Niqabis (wanita berniqab) juga seorang perempuan yang suka akan kecantikan dan ingin melahiriahkannya...

Tidak salah bagi setiap wanita untuk mengikuti perkembangan fesyen semasa selagi panduan syarak diutamakan dalam semua keadaan dan mampu mengawal diri supaya tidak melanggar  batasan yang di gariskan dalam Islam terutamanya dalam soal perhiasan dan berpakaian.
Islam juga tidak pernah melarang umatnya untuk berfesyen dan mengikuti aliran fesyen terkini tetapi pastikan setiap wanita yang bertudung menutup aurat keseluruhannya bukan sekadar melepaskan batuk ditangga.
Niqabis dan fesyen, memang mungkin pelbagai makna yang terlintas dalam benak kita, Niqab seperti yang kita sedia tahu, untuk melindungi diri dan sebagai satu langkah besar untuk mendekatkan diri kepada Pencipta. Terpulang pada niqabis itu sendiri untuk mentafsir niqab itu bagaimana dalam dirinya, kerana setiap dari niqabis punya kisah masing-masing dalam menuju langkah itu. Dan pasti ilmu lah yang membantu kesempurnaanya. Tanpa ilmu pasti pemakaiannya camping...

Mengenai diri ana sebagai niqabis, ada yang mengatakan ana suka berfesyen..? jujur,  sejak kecil saya sukakan kelainan dan suka membawa gaya tersediri. Tapi sebagai wanita yg banyak kelemahan, kita perlukan seseorang yang boleh memberi pendapat tentang pakaian terutamanya suami sebagai kata "Pendapat di mata lelaki" tentang pakaian yang dipakai. Kadang ana tersilap juga, kerana itulah pentingnya muhasabah diri dan sering bertanya niat di dalam hati. Itulah indahnya perkahwinan, melengkapi dan memperbaiki kelemahan dan kekurangan, InShaaAllah…
Dalam pakaian, ana tidak berapa suka pakaian atau jubah yang bercorak, memang ada memilikinya, tapi jumlahnya terlalu sedikit, pakai pun jarang sekali, dan 3 helai blouse bercorak minimum 3 warna dan corak ringkas ana gunakan dalam aktiviti yang mungkin agak lasak bagi niqabis contohnya ketika menjadi jurugambar.
Untuk tudung pula ana menggunakan tudung plain kebiasaannya, tudung bawal bercorak ringkas kebanyakannya brand Akel atau Rozella, dan hanya ada 1 helai tudung bercorak penuh. Fesyen tidak semestinya pakaian yang mesti bercorak-corak colour blocking dan sebagainya, pada ana yang meminati fesyen, Simple and Plain sudah memadai untuk mencapai tahap fesyen itu sendiri.  Jujur ana pelik juga bila ada mengatakan ana "OVER" dalam bergaya. Jujur demi Allah ana tidak kisah, mungkin ada kesilapan ana dimana-mana yang ana tidak sedar. terima kasih bagi yang menegur.. :)

Pada siapa yang mengenali ana, atau follower ana di laman instagram, perasan tak pakaian ana..?, tudung mahupun niqab mostly plain sahaja, Sekali dua sahaja yang bercorak. Dan pada yang tahu laman niaga ana, Ruuhul Hubbi Collection, jika anda perasan kebanyakan barang jualan fabrik yang plain. Ramai juga bertanya kenapa tak jual bercorak-corak, tetapi cukuplah begitu sahaja. Kita ada gaya kita sendiri, dan semua orang tahu cantik itu subjektif dan pada ana, cantik itu simple dan mudah. Ana sangat ‘respect’ pada niqabis atau muslimah lainnya yang sentiasa memakai hitam, dan sangat kamugi mereka yang pandai menjaga setiap pemakaian dan aurat mereka.

Sebagai niqabis sendiri sejak sekian lama, jujur agak terkejut dengan kecutan fesyen dalam golongan niqabis sendiri. Semakin ramai yang berani menampilkan diri dengan gaya-gaya pemakaian dan gaya-gaya yang pelbagai. Sebagai seorang isteri, setiap kali membeli pakaian, atau beniat hendak membeli. Ana akan tunjukkan pada suami, contoh corak malah lebih selesa jika ditemani oleh dia sendiri. Bagaimana pendapatnya kebanyakan tentang corak-corak yang ada. Dengan itulah banyak membuka minda dan mata ana dalam apa sebenarnya pandangan lelaki kepada wanita berniqab dan pakaiannya.  Salah satu pakaian yang tidak sesuai mengikut pandapatnya adalah pakaian yang bercorak binatang seperti "leopard pattern" dan lain2 corak yang sangat berlebihan, ditambah dengan warna-warna "striking color" , colour blocking dan pelbagai lagi gaya pakaian termasuk tudung itu sendiri, niqab , kasut , perhiasan dan sebagainya. Saya hormati pendapatnya sebagai lelaki, dan begitu juga pendapat mata-mata lelaki yang lain yang mengatakan gaya-gaya ini sememangnya sangat menarik perhatian lelaki, apatah lagi berniqab, pasti mata-mata setiap insan menoleh ingin tahu dan tergamam dengan gaya si niqabis itu tadi. 

Suami dan sahabat mahupun keluarga seringkali terkejut melihat niqabis yang begitu berani memakai pakaian-pakaian sebigini hingga dikatakan sebagai pelik, mahupun di hadapan mata dan laman internet sekalipun. Bukan kerana pakaian itu salah, tapi kerana hilanglah tujuan niqab itu tadi... Kerana jelas pakaian-pakaian itu adalah pakaian yang menarik perhatian dan mata-mata di sekeliling kita. Maafkan ana jika ana silap, tapi inilah hakikatnya, kebenarannya yang tidak mungkin bisa tertolak. Semua ini bukan untuk niqabis lain saja, tapi teguran tegas untuk diri ana sendiri.

Ya, memang benar, kita tidak mampu mengelakkan mata-mata disekeliling kita untuk memandang, kerana niqab itu sendiri membawa tarikan kepada yang tidak biasa akannya di akhir zaman ini, tapi kenapa kita memilih untuk lebih lagi dilihat dan tertawakan, seolah-olah niqab itu tiada ertinya lagi kerana rosak dek gaya dan warna pakaian yang melampau.

Adab dan akhlak buruk dalam berniqab jelas merosakkan makna dalam muslimah itu sendiri, yang bukan hanya untuk yang berniqab tetapi semua yang bergelar muslimah, tapi muslimah berniqab sepatutnya dijadikan contoh dan sememangnya perspektif manusia menganggap wanita muslimah berakhlak baik "sepatutnya" kerana tanggapan kebiasannya mereka ber'ilmu' yang faham lebih tuntuan agama. Tapi hilanglah maksud itu jika posing-posing di dalam gambar yang ditunjukkan "over" seperti terkinja-kinja dan selfie yang tidak manis kelihatannya. Apatah lagi jika pergaulan dengan lelaki yang berhak dikahwini nya tidak dijaga batasnya...
Ana bukanlah niqabis yang berpendapat meletak gambar di laman sosial atau di mana sekalipun itu salah, kerana apa yang harus dilihat di luar, harus dilihat di mana pun, tapi boleh menjadi haram jika salah caranya dan tujuannya dipakai saja-saja untuk menarik perhatian. (Boleh rujuk jawapan Ustaz Azhar Idrus di link ini - Hukum Wanita Meletakkan Gambar di Internet )  Tetapi biarlah setiap gambar itu indah beradab dan berakhlak seiring dengan keindahan niqab itu sendiri, dan sama juga dengan komen-komen yang bermain di dalamnya , baik dan beradab pertuturannya.

Semua yang bernama wanita ingin cantik, bukan sahaja pada pakaian , tapi juga pakai wajah dan mata umumnya pada yang memakai niqab.  Tidak salah bermake up, tapi cukuplah menghilangkan pucat di wajah atau lingkaran mata yang gelap . Smokey eyes dan celak yang sedikit dan ringan. (Boleh rujuk –Hukum Bersolek). Cantik bermake up, bercelak, eyeliner atau contact lens yang pelbagai marna , memang kesukaan ramai wanita, tidak kurangnya mereka yang memakai niqab, tapi biarlah berpada-pada dan warna nya natural. Bukanlah untuk tujuan hendak dipuji-puji tapi memadai untuk cantik dimata suami… lantas jika dipuji, untuk apa mendapatkan pujian dengan mata cantik , bulat , besar tapi palsu semata-mata dengan contact lens yang dipakai. 
Pemakaian celak yang berlebihan - gmbr sekadar hiasan
Pemakaian celak yang berlebihan - gmbr sekadar hiasan

Cantiklah, mahupun dengan fesyen sekalipun, Niqab tidak pernah menghalang untuk cantik, kerana itulah Islam datang dengan memberi panduan jelas untuk kita manusia.  Apapun yang kita pakai, kita hiaskan diri kita, jangan sesekali  berkeinginan untuk menarik perhatian kaum lelaki dengan pakaian , barang perhiasannya, wangian yang digunakan, mahupun melalui suaranya. Larangan Allah swt agar tidak menzahirkan perhiasan yang tersembunyi bagi wanita adalah untuk membezakan wanita muslimah dengan wanita di zaman jahiliyyah yang suka menghentak-hentakkan kakinya untuk mendengarkan bunyi nyaring loceng kaki yang biasanya mengkhayalkan kaum lelaki. Allah berfirman “ Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung”Surah An Nuur :31

Demi Allah artikel ini bukan untuk menuding sesiapa, Cuma ingin menyedarkan diri dan hati yang lupa. Sebagai wanita yang berkeinginan, ana juga pernah jatuh dengan godaan cantiknya dunia, oleh sebab itu ana tidak mahu niqabis lain hanyut. Sama-samalah menjaga erti niqab itu, janganlah merosakkan keindahannya dengan bermain dan memperolokkanya dengan gaya-gaya yang tidak sepatutnya. Pakailah niqab jika mahu, sunggah niqab itu hak exclusive setiap muslimah yang ingin mahu menikmati keindahannya dengan niat yang ikhlas kerana Allah, kasihanilah pada yang ikhlas memakainya dimomok-momokkan oleh manusia yang tidak faham dek kerana segelintir mereka yang menyalah gunakan niqab ini.

Teguran untuk para suami, ambil tahu apa yang dipakai oleh isteri, mahupun dia seorang yang berniqab sekalipun. Ingatlah kebertanggungjawaban anda sangat besar di akhirat nanti…

Ingat, Islam tidak melarang seseorang itu untuk berfesyen namun perlulah mengikut sebagaimana yang telah digariskan oleh syariat Islam. Malah kita digalakkan untuk menghias diri kita secara kemas, cantik dan sederhana. Persoalan penting juga adalah bagaimanakah niat kita ketika berfesyen? Dan kita sewajibnya menghiaskan fesyen kita yang diharuskan syarak itu tadi dengan penuh rasa ketaqwaan sepertimana firman Allah swt : “Dan pakaian taqwa itulah yang paling baik”.

Janganlah pula kita merendahkan mereka yang sukakan kelainan gaya ini, mungkin Allah menerima usaha mereka menutup aurat dan niqab mereka, tetapi tidak kita… Sama-sama sentiasa muhasabah diri, iman dan pakaian kita. Semoga Allah memelihara kita semua dengan rahmatNya dan dengan kasih sayangNya kita beroleh keampuanan serta dijauhkan daripada hanyut dengan godaan dunia di akhir zaman ini.. Allahumma Aamin..

wallahualam bishawab…

2 comments:

Rijal Nisa on January 25, 2014 at 8:26 PM said...

^_^

saidah abdul razak on September 18, 2014 at 1:48 AM said...

ASSALAMU'ALAIKUM. AKAK. SAYA ADA COPY AKAK PUNYA AYAT. sgt menyentuh hati. dan sekarang alhamdulillah dgn izin Allah Dia bg kefahaman kpd sy melalui penulisan akak. subhanallah. sangat jelas. jazakumullah akak.

Post a Comment

syukran jazilan.. =) komen anda amat dihargai

Sahabat...

.......

 

Cahaya Malam Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos